ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΚΥΠΕΛΛΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΩΝ-ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ:
Από την ιδέα του νεαρού δημοσιογράφου της L΄ EQUIPE Γκαμπριέλ Ανό το 1954 στο Κύπελλο Πρωταθλητριών και από’ κει στη σύγχρονή του μορφή, το Τσάμπιονς Λιγκ. Γυρνάμε τον χρόνο πίσω. Πάμε…
1956, 1957, 1958, 1959 και 1960: Η Ρεάλ Μαδρίτης δημιουργεί τη δική της αυτοκρατορία και με ηγέτη τον μεγάλο Αλφρέντο Ντι Στέφανο κατακτά 5 σερί Κύπελλα Πρωταθλητριών. Δίπλα στον Ντι Στέφανο μεγάλες προσωπικότητες όπως ο Τζέντο, ο Κοπά, ο Σανταμαρία και ο Πούσκας.
1961, 1962: Η εμφάνιση της Μπενφίκα και του μεγάλου Εουσέμπιο που μαζί με τον Κολούνα οδηγούν τους «Αετούς της Λισσαβόνας» σε δύο κατακτήσεις τροπαίων. Την πρώτη χρονιά νικούν με 3-2 την Μπαρτσελόνα και τη δεύτερη με 5-3 την Ρεάλ.
1963: Η Μίλαν είναι εδώ και επικρατεί με 2-1 της Μπενφίκα στο Λονδίνο χάρη στις μεγάλες προσωπικότητές της όπως ο Ζοζέ Αλταφίνι και ο Τσέζαρε Μαλντίνι και ο κόουτς Νερέο Ρόκκο.
1964, 1965: Δύο τρόπαια για την άλλη μεγάλη ομάδα του Μιλάνου, την Ίντερ. Οι «νερατζούρι» με τους Ματσόλα και Φακκέτι και τον Χελένιο Χερρέρα στον πάγκο επικρατούν τη πρώτη χρονιά με 3-1 της Ρεάλ και τη δεύτερη χρονιά με 1-0 της Μπενφίκα.
1966: Η επιστροφή της Βασίλισσας Ρεάλ που νικά στον τελικό των Βρυξελλών με 2-1 την Παρτιζάν Βελιγραδίου.
1967: Η ώρα των Σκωτσέζων. Η Σέλτικ είναι η πρώτη ομάδα από το Νησί που κατακτά το τρόπαιο νικώντας με 2-1 την Ίντερ στη Λισσαβόνα. Ο Γκέμελ και ο Τσάλμερς τα γκολ.
1968: Οι «μπέμπηδες» του Ματ Μπάσμπι επανέρχονται στο προσκήνιο μετά το τραγικό δυστύχημα και με ηγέτη τον Μπόμπι Τσάρλτον κατακτούν το Κύπελλο νικώντας το Λονδίνο 4-1 την Μπενφίκα.
1969: Η Μίλαν επιστρέφει στις κατακτήσεις και επικρατεί με 4-1 του Άγιαξ στη Μαδρίτη.
1970: Οι Ολλανδοί κάνουν την εμφάνισή τους. Η Φέγενορντ – πρώτη από τις Ολλανδικές ομάδες - επικρατεί στην παράταση της Σέλτικ με 2-1 και στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης με προπονητή τον Ερνστ Χάπελ.
1971: Η μεγάλη ώρα του Παναθηναϊκού. Το «τριφύλλι» ύστερα από συγκλονιστική πορεία φτάνει στον μεγάλο τελικό όπου χάνει με 2-0 από τον μεγάλο Άγιαξ του Κρόιφ και του Νέεσκενς. Ο τελικός διεξάγεται στο Γουέμπλεϊ με παρουσία πολλών Ελλήνων φιλάθλων.
1972, 1973: Η αρμάδα του Άγιαξ συνεχίζει και κατακτά και τα δύο επόμενα τρόπαια με τον ίδιο κορμό παικτών. Το ’72 επικρατεί της Ίντερ με 2-0 και το ’73 με 1-0 της Γιουβέντους.
1974, 1975, 1976: Οι Βαυαροί είναι εδώ. Η Μπάγερν Μονάχου χτίζει τη δική της αυτοκρατορία και με ηγέτες παίκτες όπως ο μεγάλος Φραντς Μπεκενμπάουερ και ο Ζεπ Μάγερ κατακτούν 3 σερί τρόπαια νικώντας αντίστοιχα Ατλέτικο Μαδρίτης, Λιντς Γιουνάιτεντ και Σεντ Ετιέν.
1977, 1978: ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ: Οι «κόκκινοι» του Άνφιλντ κυριαρχούν τις δύο αυτές χρονιές με μεγάλα αστέρια τους Κέβιν Κίγκαν, Κάλαχαν, Νιλ, Τζόουνς και τους Κένι Νταλγκλίς και Γκρέιαμ Σούνες (στο δεύτερο τρόπαιο). Με τις κατακτήσεις της Λίβερπουλ ξεκινά η αγγλική κυριαρχία στο θεσμό.
1979, 1980: ΝΟΤΤΙΓΧΑΜ ΦΟΡΕΣΤ: Τα επόμενα δύο χρόνια κυρίαρχη είναι η ιστορική ομάδα της Αγγλίας, η Νόττιγχαμ. Ο Πίτερ Σίλτον, ο Λόιντ, ο Μπαρνς και οι άλλοι αστέρες της ομάδας με προπονητή τον Μπράιαν Κλαφ είναι οι τροπαιούχοι αυτά τα δύο χρόνια.
1981: ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ: Επιστρέφει η Λίβερπουλ με τον Μπομπ Πέισλι και πάλι στον πάγκο.
1982: ΆΣΤΟΝ ΒΙΛΑ: Μια ακόμη ιστορική ομάδα κατακτά το τρόπαιο. Η Αγγλική Άστον Βίλα των Γουάιτ και Μόρτιμερ.
1983: ΑΜΒΟΥΡΓΟ: Το Αμβούργο του Φέλιξ Μάγκατ επικρατεί στο Ολυμπιακό Στάδιο της Γιουβέντους και σηκώνει το Κύπελλο. Προπονητής ο Έρνστ Χάπελ.
1984: ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ: Στον τελικό – θρίλερ της Ρώμης η Λίβερπουλ με τον Μπρους Γκρόμπελαρ και τον Ίαν Ρας να στελεχώνουν τη παλαιά φουρνιά παικτών επικρατεί της Ρόμα στα πέναλτι. Προπονητής ο Φάγκαν.
1985: ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ: Ο τελικός έγινε στις Βρυξέλλες, αλλά η τραγωδία στο «Χέιζελ», εκεί όπου ο αγώνας δεν έγινε ποτέ. Με τη βαριά σκιά των νεκρών του Χέιζελ ο τελικός διεξάγεται στις Βρυξέλλες. Η Γιουβέντους των Πλατινί, Μπόνιεκ, Ρόσι και του Τζιοβάννι Τραπατόνι νικά 1-0 τη Λίβερπουλ. Πολύ σημαντική η πορεία του Παναθηναϊκού εκείνη τη σεζόν, καθώς έφτασε ως τα ημιτελικά.
1986: ΣΤΕΑΟΥΑ: Στον τελικό της Σεβίλλης ανατέλλει το άστρο του Ντουκαντάμ. Ο Ρουμάνος τερματοφύλακας πιάνει όλα τα πέναλτι της Μπαρτσελόνα και η Στεάουα στέφεται Πρωταθλήτρια Ευρώπης.
1987: ΠΟΡΤΟ: Η Πόρτο κάνει την έκπληξη και νικά στον τελικό την Μπάγερν Μονάχου του Ρουμενίγκε. Μεγάλο αστέρι των Πορτογάλων ο Πάολο Φούτρε.
1988: ΑΪΝΤΧΟΒΕΝ: Ο τελικός Αϊντχόβεν – Μπενφίκα πάει στα πέναλτι και ο τερματοφύλακας των Ολλανδών Βαν Μπρόκελεν αποκρούει το τελευταίο πέναλτι και δίνει το Κύπελλο στην ομάδα του.
1989, 1990: ΜΙΛΑΝ: Η μεγάλη Μίλαν του Αρίγκο Σάκκι είναι εδώ. Κατακτά δύο συνεχόμενες χρονιές το τρόπαιο με πρωταγωνιστές τους 3 φοβερούς Ολλανδούς Βαν Μπάστεν, Γκούλιτ, Ράινκαρντ και τον Φράνκο Μπαρέζι.
1991: ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ: Η Γιουγκοσλαβία είναι στα πρόθυρα πολέμου και διάλυσης. Προηγουμένως όμως ο μεγάλος Ερυθρός Αστέρας θα κερδίσει στα πέναλτι την Μαρσέϊγ. Μεγάλες μορφές οι Προσινέτσκι, Σαβίτσεβιτς, Μιχαήλοβιτς, Γιούγκοβιτς, Σαμπανάτζοβιτς
1992: ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Η Μπαρτσελόνα σπάει τη γκίνια και κατακτά το τρόπαιο στο Γουέμπλεϊ απέναντι στη Σαμπντόρια χάρη στη βολίδα του Ρόναλντ Κούμαν.
1993: ΜΑΡΣΕΪΓ: Η Μαρσέϊγ επικρατεί της Μίλαν 1-0 στο τελικό του Μονάχου χάρη στη κεφαλιά του Μπολί.
1994: ΜΙΛΑΝ: Ο τελικός στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας και η Μίλαν του Φάμπιο Καπέλλο σαρωτική. Επικρατεί 4-0 της Μπαρτσελόνα με Μασάρο, Σαβίτσεβιτς, Ντεσαγί, Μαλντίνι και Μπόμπαν να κυριαρχούν.
1995: ΑΓΙΑΞ: Τα «μωρά» του Φαν Γκαάλ κυριαρχούν. Ο Πάτρικ Κλάιφερτ σκοράρει και ο «Αίαντας» κατακτά το τρόπαιο.
1996: ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ: Ο τελικός της Ρώμης πάει στα πέναλτι και η Γιούβε επικρατεί του Άγιαξ. Ο Μαρτσέλο Λίπι προπονητής και οι Βιάλι, Ραβανέλι, Πάολο Σόουζα πρωταγωνιστές. Ο Παναθηναϊκός έφτασε μια ανάσα από τον τελικό.
1997: ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ: Ο Ρίντλε κάνει πάρτι και οι Γερμανοί παίρνουν το τρόπαιο στον τελικό με τη Γιουβέντους. Ο Πάολο Σοόυζα και πάλι από την πλευρά των νικητών.
1998: ΡΕΑΛ: Η «βασίλισσα» επιστρέφει μετά από πολλά χρόνια στους τίτλους. Επικρατεί με 1-0 της Γιουβέντους με γκολ του Μιγιάτοβιτς.
1999: ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ Γ.: Ο πλέον συγκλονιστικός τελικός. Η Μπάγερν νικά με 1-0 (Μπάσλερ), αλλά στις καθυστερήσεις του αγώνα ο Σέριγχαμ και ο Σόλσκιερ σκοράρουν και οι «μπέμπηδες» κατακτούν το τρόπαιο.
2000: ΡΕΑΛ: Ισπανικός τελικός και η Ρεάλ νικά τη Βαλένθια 3-0 με Μοριέντες, Μακ Μάναμαν και Ραούλ.
2001: ΜΠΑΓΕΡΝ Μ.: Οι Βαυαροί του Χίτζφελντ επικρατούν στα πέναλτι της Βαλένθια. Πρωταγωνιστές οι Έφενμπεργκ και Καν.
2002: ΡΕΑΛ: Το πλασέ του Ραούλ και η βολίδα του Ζιντάν λυγίζουν την αντίσταση της Λεβερκούζεν.
2003: ΜΙΛΑΝ: Ιταλικός τελικός στο Μάντσεστερ. Η Μίλαν επικρατεί στα πέναλτι της Γιουβέντους.
2004: ΠΟΡΤΟ: Ο τελικός – έκπληξη. Η Πόρτο νικά 3-0 την Μονακό του Άκη Ζήκου.
2005: ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ: Η επιστροφή της Λίβερπουλ στο σκορ και στα τρόπαια. Οι «κόκκινοι» του Μπενίτεθ και του Τζέραρντ έχαναν 3-0, ισοφάρισαν 3-3 και πήραν το τρόπαιο στα πέναλτι.
2006: ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Ο Ροναλντίνιο, ο Λάρσον και ο Ετό κυριαρχούν της Άρσεναλ του Ανρί.
2007: ΜΙΛΑΝ: Στον τελικό στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας η Μίλαν των Κακά, Ιντσάγκι, Πίρλο και Γκατούζο νικά με 2-1 τη Λίβερπουλ.
2008: Μόσχα,
ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ - Τσέλσι 1-1 (6-5 στα πέναλτι)
Σκόρερ: 26' Ρονάλντο - 45' Λάμπαρντ
Διαιτητής: Λούμπος Μίχελ
Θεατές: 67.000
ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ (Σερ Αλεξ Φέργκιουσον): Φαν Ντε Σάαρ, Εβρα, Χάργκριβς, Φέρντιναντ, Μπράουν (120' Αντερσον), Κριστιάνο Ρονάλντο, Ρούνεϊ (101' Νάνι), Βίντιτς, Κάρικ, Σκόουλς (87' Γκιγκς), Τέβες
ΤΣΕΛΣΙ (Αβραμ Γκραντ): Τσεχ, Α. Κόουλ, Μακελελέ (120 Μπελέτι), Εσιέν, Καρβάλιο, Λάμπαρντ, Τζ. Κόουλ (98' Ανελκά), Ντρογκμπά, Μπάλακ, Μαλουντά (93' Καλού), Τέρι
Ένας τελικός, δραματικός ως το τέλος. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μετά το 1999 κατακτούσε ξανά το τρόπαιο, ενώ η Τσέλσι δεν μπόρεσε την τελευταία στιγμή να γευτεί την μεγάλη χαρά το κορυφαίου τροπαίου.
Τετάρτη 27 Μαΐου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου